Magath orolig för spelares allt starkare inflytande

Tyska Supertoto-favoriten Schalkes coach, Felix Magath, är orolig för den allt större makt spelare får över deras klubbar. Han anser att spelare som försöker tvinga sig till att flytta till andra klubbar borde beläggas med transferförbud, med risk att deras kontrakt dras tillbaka. Han menar också att klubbar idag hålls i en ”Babylonisk fångenskap” av spelare och agenter.
Magath, som publicerade sina tankar i tidningen Hamburger Abendblatt strax efter att Schalkes mittfältare Jermaine Jones flyttade till Blackburn, efter en hård kamp mot ledningen, sa att maktförhållandet har förskjutits till förmån för spelarna.
”Avstängningar från internationella tävlingar som Champions League, och liknande avstängningar från landslagen eller transferförbud i ett år skulle vara kraftfulla verktyg för att återställa balansen mellan spelare och klubb,” sa Magath.
”Det skulle gynna fotbollen,” sa 57-åringen vidare.

 

Magath, som har en lång karriär som spelare bakom sig i såväl Hamburg som Västtyskland, har visat upp en hård sida av sig själv den här säsongen, och förvisat såväl amerikanske landslagsmannen Jones samt Alexander Baumjohann till reservlaget efter att ha tvivlat på deras inställning. I tisdags anslöt Jones till Blackburn och Premier League.

”Professionella fotbollsspelare bör behandlas som företag,” sa han. ”Händelser som dessa riskerar att ge hela branschen dåligt rykte.”
Han sa att spelare för närvarande har för mycket kontroll över klubbarna.
”Professionella spelare sitter i en bekväm sits där de tjänar väldigt mycket pengar under en lång tid. Men, klubbarna är samtidigt inte garanterade att få ett bra resultat tillbaka från spelaren under samma tid.”
Ha sa också; ”Klubbarna hamnade i en sorts Babylonisk fångenskap där de saknar lagliga och kontraktsrättsliga medel att avsäga sig den här beroendeställningen utan att ta en rejäl förlust.”